Ivica Đikić

Ivica Đikić

Novosti

pisatelj, novinar, scenarist / Writer, Journalist, Screenwriter

Ivica Đikić je bosansko-hercegovski novinar, pisatelj in scenarist, ki živi in deluje v Zagrebu. Svoje novinarsko pero je uril v dnevnem časopisu Slobodna Dalmacija in tedniku Feral Tribune, ki ga je od leta 1997 do njegove zadnje izdaje pred desetimi leti tudi urednikoval. Ob tem je bil tudi urednik reškega Novega lista in zagrebškega tednika Novosti, za katerega piše še danes.

Je avtor več scenarijev, knjig in romanov, ki so bile prevedene v španski, nemški, italijanski, norveški in slovenski jezik. Njegov prvenec Cirkus Kolumbija, ki ga je izdal leta 2003, je bil nagrajen z nagrado Meše Selimovića za najboljši roman, objavljen na Hrvaškem, Srbiji, BiH in Črni Gori, po njegovi predlogi pa je z oskarjem nagrajeni Danis Tanović nekaj let kasneje posnel tudi istoimenski film, ki je bil prikazan v več kot tridesetih državah. Ivica je tudi scenarist ene najuspešnejših hrvaških nadaljevank Novine (Časopis), ki jo je letos odkupil Netflix in bo tako prikazana širom sveta.

 

Ivica Đikić is a Bosnian journalist, writer and screenwriter living and working in Zagreb. As a journalist, he has worked for the newspaper Slobodna Dalmacija and the weekly Feral Tribune, where he was also an editor from 1997 until the last edition ten years ago. He was also an editor at the Rijeka-based Novi list and the Zagreb-based weekly Novosti, for which he still writes.

Đikić is the author of several screenplays, books and novels, which have been translated into Spanish, German, Italian, Norwegian and Slovenian. His 2003 debut, Cirkus Columbia, has received the Meša Selimović Award for the best novel in Croatia, Serbia, Bosnia-Herzegovina and Montenegro. The book inspired the Oscar-winning director Danis Tanović to make a film with the same title, which has been screened in more than 30 countries. Đikić is also a screenwriter for one of the most prominent Croatian series, The Paper, which has been bought by Netflix for global distribution.

Dogodki / Events: